Fratia
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

La multi ani, dragi invatatori!

In jos

La multi ani, dragi invatatori! Empty La multi ani, dragi invatatori!

Mesaj  Admin Sam Iun 30, 2012 10:58 pm

La mulți ani, dragi învățători!


https://www.youtube.com/watch?v=0H-K_ObnTxs


Ziua în care regii visează să fie învățători


Ortodocșii români sărbătoresc în fiecare an la 30 iunie „Soborul Sfinților 12 Apostoli”. De când au apărut primele școli în spațiul românesc învățătorii și mai apoi toate cadrele didactice care învață copiii au sărbătorit în 30 iunie Ziua Învățătorului.

30 iunie a fost aleasă și ca dată de „naștere” a Asociației Generale a Învățătorilor din România, fiindcă în chiar 30 iunie 1927 Tribunalul Ilfov a autentificat statutul acestei asociații prin care se oficializa și finaliza atunci manifestarea solidarității între cadrele didactice la nivelul României Mari - corolar al tradiției asociative învățătorești începută la 1869 în diferitele provincii în care exista școală românească. Mai mult, sediul din perioada interbelică a Asociației Generale a Învățătorilor din România a fost în București pe chiar strada Sfinții Apostoli la nr 14.

Profesorii, educatoarele și învățătorii din România s-au simțit onorați să fie serbați și felicitați de ziua apostolilor în fiecare an. Și an de an, de chiar ziua apostolilor, li se aduce aminte că au cea mai nobilă misiune pentru care merită făcute orice sacrificii asumându-și apostolatul. În 1923, la un congres al lor ținut în Arad, învățătorii au fost numiți „cei bogați în lipsuri, în îndatoriri și iubiri de moșie”.

„Nu cunoaștem altă sărbătoare care să fi dănuit la români în calendare atât timp. Ziua Învățătorului a fost atât de împământenită încât și regimul comunist a păstrat-o la 30 iunie trecând însă sub tăcere că în aceeași zi Biserica Ortodoxă Română are în calendar Soborul Sfinților 12 Apostoli, iar Biserica Română Unită cu Roma are în calendar „Adunarea celor 12 Sfinți Apostoli”.

Asociația Generală a Învățătorilor din România-filiala R.Moldova (președinte Mariana Marin) a organizat în 25 iunie 2011 la Chișinău Congresul Învățătorilor din R.Moldova. Sala Bibliotecii Academiei de Științe a Moldovei a fost neîncăpătoare pentru dascălii moldoveni care și-au trimis reprezentanți din toate raioanele republicii.

La eveniment au participat Mihail Șleahtițchi-ministrul educației din R.Moldova, Eugen Tomac-șeful Departament pentru românii de pretutindeni, Chiril Lucinschi-președintele comisiei de învățământ din parlamentul de la Chișinău, Dorin Chirtoacă-primarul Chișinăului, Senatorul Viorel Badea, Leonid Bujor-consilierul premierului Vlad Filat, Tatiana Potâng-viceministrul educației, Loretta Handrabura-viceministrul educației, Tatiana Nagnibedova-șef al direcției de educație din Chișinău, scriitorul Nicolae Dabija, Constantin Șchiopu-doctor în pedagogie, Pavel Cerbușcă-doctor în pedagogie, specialiști din ministerul educației de la Chișinău-Valentina Gaiciuc, Tatiana Niculcea, Maria Braghiș, directori de unități școlare.

Congresul a început cu imnul R.Moldova, imnul învățătorilor (vechi de un secol) și cu binecuvântarea părintelui Ioan Ciuntu. Au transmis mesaje către congres și președintele Academiei de Științe a Moldovei-Gheorghe Duca. Au fost prezenți și colegi din Arad , Iași , Neamț, Cluj și București.

Au fost înmânate diplome celor mai vrednici dascăli (mai toți ,,învățătorii anului” din Moldova sunt înscriși în AGIRo-MD), au fost momente artistice susținute de elevi și de cunoscuta artistă Valentina Osoianu, a fost prezentată o retrospectivă a mișcării învățătorești care a început cu congresul învățătorilor basarabeni și transnistrieni din 1917.

Cadrele didactice din R.Moldova au decis, la inițiativa grupului de inimoși din jurul neobositei Marianei Marin doctor în pedagogie, că nu au a se rușina cu numele întocmai al vechii asociații în care au funcționat bătrânii dascăli basarabeni: AGIRo.

AGIRo este cu adevărat un brand, iar întoarcerea la rădăcini face ca pașii spre viitor să fie mai fermi. Congresul de la Chișinău arată că dăscălimea din R.Moldova nu este de ieri-alaltăieri angajată pe acest drum al solidarității de breaslă și al dezvoltării profesionale. Sunt cei care pun doar încă o cărămidă la construcția ridicată de strămoșii lor.

Onorant că pe acest drum i-au avut și îi au alături pe responsabilii Ministerului Educației din R.Moldova care i-au încurajat în acest demers. AGIRo-filiala R.Moldova are un statut propriu așa construit încât să funcționeze independent de asociația din România.

Viorel Dolha a afirmat că ,,nu granițele politice ne preocupă ci sârma ghimpată din sufletele noastre. Este trist că ne-am obișnuit să lucrăm separat, că ne-am obișnuit să nu știm unii de alții. Este trist că la București sunt necunoscute nume valoroase din spațiul public basarabean. Este trist că citim cărți diferite, că elevii au liste de lecturi recomandate diferite (ale noastre cu mai multe goluri decât ale dumneavoastră). Nu se poate realiza o firească integrare culturală fără o cunoaștere reciprocă. Până acum încercări firave de cunoaștere au fost într-un singur sens: emisie a televiziunii românești în Moldova , studenți moldoveni în România, cărți din România peste Prut , artiști români la Chișinău. Trebuie să se realizeze și în celălalt sens. Ajutați-ne să convingem de necesitatea acestui curent. În perioada imediat următoare obiectivul meu este să introducem în programele și manualele de limbă română și istorie din România toți autorii importanți din R.Moldova și toate evenimentele istorice majore care au avut loc în stânga Prutului și în stânga Nistrului. Vreau să convingem apoi ca orice cetățean român să poată urmări cel puțin un post de televiziune din R.Moldova”.

Participanții sunt siguri că în plan profesional vor avea prilejul după acest eveniment să disemineze mai bine exemplele de bună practică de pe cele două maluri ale Prutului. Eurodidactica a fost prezentă cu noile produse educaționale. A fost distribuit și noul număr din ,,Învățătorul modern” –revistă din Chișinău în care publică dascăli din Moldova și România și în care publică în limba maternă și profesori de etnie rusă și ucraineană (unii au fost și prezenți la eveniment). În mape a fost și Buletinul congresului care a adunat mesajele către congres ale responsabililor raionali ai AGIRo-MD și ale unor înalți oficiali.

Din mesajul premierului Filat reținem „Avem motive să recunoaștem menirea de ansamblu a Asociației Dumneavoastră precum și importanța tradiției asociative pe care o urmăriți reprezentând o formă de solidaritate profesională, metodică și socială”.

În mesajul Tronului către un congres AGIRo interbelic Regele spunea ,,Dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt, aș fi fost învățător”. La congresul învățătoresc din 1923 se spunea că învățătorii sunt cei „bogați în lipsuri, în îndatoriri și în iubiri de moșie”. „Nu sunt dascălii altfel nici azi. Așa au fost învățătorii dintotdeauna, iar regii vor visa mereu să fie învățători”.

Viorel Dolha

Vezi si

http://www.aiarad.ro/forum/viewforum.php?f=11

http://agiromoldova.blogspot.ro/

http://invatatori.ro/

https://www.facebook.com/viorel.dolha
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 238
Puncte : 733
Reputatie : 0

https://dialog-fratia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum