Fratia
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Cum ne ferim de pericolele din mediul online?

In jos

Cum ne ferim de pericolele din mediul online? Empty Cum ne ferim de pericolele din mediul online?

Mesaj  Admin Mier Noi 02, 2011 7:06 pm

Irina Nicolai
irina.nicolai@salvaticopiii.ro

În cadrul programului Sigur.Info, coordonat de Salvați Copiii România, este disponibil un HELPLINE, prin intermediul căruia copiii, adolescenții, părinții și profesorii adresează întrebări, primesc informații și sfaturiși propun recomandări privind modalitățile de a evita conținutul ilegal și dăunător al unor pagini de Internet. La adresa www.sigur.info/helpline funcționează linia telefonică 0744 300 476 (luni-vineri, orele 11-16, număr cu tarifare normală în rețeaua Orange), o platformă de chat și o adresă de e-mail: helpline@sigur.info.
Pe parcursul celor doi ani de funcționare a Helpline-ului au fost primite peste 650 de apeluri și sesizări atât din partea copiilor, cât și a adulților. Problemele semnalate cel mai frecvent sunt: hărțuirea și intimidarea pe Internet - cyberbullying (218), înstrăinarea datelor personale (149), cazuri de fraudă și/sau spam (35), pornografie/conținut ilegal (24) și șantaj (20).
Media de vârstă a apelanților este de 17 ani, preponderente fiind persoanele de sex feminin. Cele mai utilizate mijloace de contact pentru apelarea Helpline-ului au fost emailul și chat-ul, remarcându-se în multe cazuri dorința utilizatorilor de a își păstra anonimatul.

Probleme întâlnite frecvent pe Internet

Începând cu luna noiembrie o persoană intră pe mirc , comunică cu diverse persoane străine iar la final pentru continuarea convorbirii și pentru a se vedea pe web, le oferă adresa de messenger. Vă rog să mă sfătuiți ce pot să fac în această situație. Doresc să înceteze această avalanșă de persoane care intră pe adresa mea de mess. O consider o formă de agresiune și îmi afectează viața de zi cu zi. (Dana, 17 ani)[1]
Operatorii Helpline sfătuiesc persoanele aflate în situații similare să folosească opțiunile de blocare pe care le oferă Yahoo Messenger, sau orice alt program de chat. Ele oferă opțiunea de Ignore pentru a bloca mesaje din partea persoanelor care te deranjează sau te hărțuiesc. În cazul în care vrei să comunici doar cu prietenii pe care îi ai în listă, poți folosi opțiunea de a bloca toate mesajele care vin din partea străinilor.
Buna ziua. Va rog să-mi răspundeți la o întrebare. Am o problemă cu cineva care tot postează diferite anunțuri folosindu-se de o fotografie de-a mea și de numărul meu de telefon, astfel încât în permanență sunt sunat de toți maniacii de pe internet, situație foarte deranjantă. Vă rog să-mi spuneți cui să mă adresez, cărei instituții și în ce modalitate. Vă mulțumesc! (Eugen, 16 ani)
Dacă ți-au fost furate datele personale și postate pe un alt site, poți apela la administratorii site-ului de la secțiunea Contact pentru a le cere să elimine conținutul respectiv. În cazul lui Eugen, a fost sfătuit să blocheze din telefon apelurile necunoscute. În astfel de situații, dacă doriți să apelați la o autoritate competentă, vă sfătuim să depuneți o plângere online cu detaliile cazului către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Bună ziua. Numele meu este Alexandra și am o întrebare. Cât trebuie să stăm la calculator? Pentru că fratele meu stă foarte mult timp și îmi fac griji. Vă mulțumesc. (Alexandra, 14 ani)
Alexandrei i-a fost explicat că nu există un timp fix pe care ar trebui să îl aloci calculatorului dar, este foarte important ca atunci când ești online, timpul pe care îl petreci pe Internet să fie util și să nu interfereze cu alte activități cum ar fi școala, timpul petrecut cu familia și cu prietenii, activitățile în aer liber, etc.
Datorită popularității crescute a noilor tehnologii, Internetul a devenit parte integrantă a vieții cotidiene, în special pentru cei tineri. Pentru a beneficia cât mai mult de prezența Internetului în viața noastră, considerăm a fi foarte importante liniile de consiliere și punctele de informare, precum Helpline-ul, care facilitează comunicarea privind avantajele Internetului dar și riscurile pe care le putem întâmpina în mediul online.

Dragi profesori, vă invităm să distribuiți această informație către clasele unde predai, deoarece considerăm că este important ca elevii tăi să fie conștienți de faptul că au unde să apeleze atunci când se confruntă cu problemele atât de frecvent întâlnite pe Internet. De asemenea, dacă dorești să fii în pas cu noile informații tehnologice și să-ți poți proteja copiii, te așteptăm să ne contactezi la www.sigur.info/helpline


Irina Nicolai
irina.nicolai@salvaticopiii.ro
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 238
Puncte : 733
Reputatie : 0

https://dialog-fratia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum