Fratia
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Concedieri ca la patron...

In jos

Concedieri ca la patron... Empty Concedieri ca la patron...

Mesaj  Admin Lun Sept 12, 2011 5:47 pm

Clopotelul a sunat astazi pentru aproape trei milioane de elevi. Cursurile nu trebuie sa inceapa insa fara ascultarea imnului national, asa cum a solicitat ieri ministrul Educatiei. Scoala a inceput anul acesta cu trei zile mai devreme fata de anii anteriori, iar elevii vor intra in vacanta de vara cu o saptamana mai tarziu.

Vor avea insa doua saptamani de vacanta in plus dupa sarbatorile de iarna si cele de Paste. Rezultatele proaste la Bac si la testarile internationale au determinat Ministerul sa ia o serie de masuri, care intra in vigoare chiar din primele zile de scoala.
"Ora de lectura si Scoala, altfel "

Introducerea orei de lectura in scoli s-a decis dupa ce testele internationale au dovedit ca elevii romani se incadreaza in categoria analfabetismului functional, adica pot citit informatia, dar nu o pricep. In clasele I-IV va exista o ora speciala de lectura, iar in V-VIII vor fi "secvente de lectura" pentru fiecare materie in parte.

Aceste "secvente" inseamna, de fapt, cateva minute din timpul unei ore in care profesorul explica informatia citita, indiferent de materie. Pentru disciplina "limba si literatura romana", va exista o ora intreaga de lectura.

O alta noutate a acestui an scolar este saptamana "Scoala, altfel", de dinaintea vacantei de primavara. In timpul acestei saptamani, elevii vor fi implicati in activitati culturale, tehnico-stiintifice, sportive, de voluntariat, de responsabilizare sociala, activitati educationale pentru sanatate, educatie ecologica, protectia mediului, educatie rutiera etc.

Tot atunci, vor fi organizate si olimpiadele scolare, faza nationala. Pentru o imagine clara a modului in care evolueaza elevii, ei vor fi testati la inceputul si la finalul anului scolar. Notele nu se trec in catalog, dar ii vor ajuta pe profesori sa-si adapteze modul de predare la profilul clasei.
Lectiile, adaptate la elev

"Un profesor va trebui sa predea altfel la o clasa care este peste medie. El va face o serie de exercitii complexe intr-o clasa cu un nivel ridicat si va trebui sa predea altfel intr-o clasa in care nivelul este mai scazut", a spus ministrul Educatiei.

Sistem de pontaj

Numarul mare de absente inregistrate in scoli, in special in licee, a dus la creionarea unui nou obiectiv pentru acest an: reducerea absenteismului. Strategia este ca in fiecare scoala sa existe un sistem de pontaj.

De implementarea acestuia sunt responsabili directorii scolilor, si tot ei vor raporta periodic numarul de absente inregistrat in scoala pe care o conduc. Un pas inainte s-a facut in Cluj-Napoca, unde parintii vor putea vedea online absentele copiilor accesand site-ul Primariei.
Din profesorii care intra azi la clase, 80% sunt titulari

Inceperea scolii aduce schimbari si in randul profesorilor. Incepand din acest an, celor slab pregatiti le este mai greu sa ajunga la catedra. Conform datelor Ministerului Educatiei, 80% sunt titulari, 18,72% sunt suplinitori, 1,21%- pensionari si exista un numar foarte mic de personal didactic asociat.

Daniel Funeriu a declarat ieri ca exista 22 de posturi neocupate, dar ca problema se rezolva pana marti. Odata cu inceperea noului an scolar se schimba si modul in care se fac angajarile in invatamant.

Nu se mai da examen de titularizare, iar doritorii se vor adresa direct scolilor in care vor sa predea. Ei vor participa la concurs si la un interviu cu directorii de institutii. Inspectoratele scolare judetele sunt responsabile cu publicarea posturilor disponibile.
Drumul spre profesorat

Pentru ca un absolvent de facultate sa devina profesor trebuie sa faca neaparat un masterat. Va sustine apoi un concurs la scoala dorita, iar daca are rezultate bune incepe un stagiu de un an, timp in care va fi indrumat si supravegheat de un profesor- mentor. Tanarul este evaluat la finalul primului an, iar daca va fi angajat va avea contract de munca pe perioada determinata.
Concedierea, ca la patron

In cazul profesorilor cu definitivatul luat, angajarea se face pe perioada nedeterminata, dar tot pe baza de concurs si interviu. De asemenea, ei nu trebuie sa treaca prin perioada de un an de supraveghere si indrumare. In cazul in care profesorul angajat se dovedeste incompetent sau provoaca probleme scolii, conducerea poate decide incetarea contractului, asa cum se intampla in sistemul privat.

Noua metoda de angajare ii sperie pe profesori, mai ales pentru ca pot fi concediati atat de usor. Pana acum, eliminarea unui dascal din scoala se facea foarte greu, iar odata intrati in invatamant profesorii nu mai ieseau decat din proprie initiativa. Pe de alta parte, masura va incuraja concurenta si calitatea actului didactic.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 238
Puncte : 733
Reputatie : 0

https://dialog-fratia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum